Kerstmis

 

 

Magda: Ik bevind mij in een sneeuwlandschap.
De takken van de dennenbomen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw en op de grond zijn in de sneeuw allerlei sporen van voetafdrukken te zien. Deze sporen zijn van een bruine kleur, alsof er al vaak doorheen is gelopen.
Voor mij staat een onbemande arrenslee met ingespannen rendieren.
Aan de achterkant van deze slee is een bak waar allerlei cadeautjes in zijn gestouwd, verpakt in groen papier en versierd met gouden sterretjes. Naast de slee staat een kerstmannetje dat verwoede pogingen doet om mijn aandacht te trekken. Hij springt op en neer en zwaait met beide armpjes naar mij. Het is best wel een vreemd beeld, want in vergelijking met die grote slee en de rendieren is hij maar heel klein.

 

Nu komt het kerstmannetje wat beter in beeld en ik zie dat hij een brilletje op z’n neus heeft met een zilveren montuur, hij is gekleed in een rood pakje dat is afgezet met witte dons. Zijn voetjes zijn gestoken in donkerblauwe laarsjes. Hij heeft een dikke buik, waar een brede riem omheen hangt, die hij nu met beide handjes vasthoudt. En zoals het een kerstman betaamd begint hij te schuddebuiken en ik hoor: ho, ho, ho…

 

Er komen nu twee treetjes in beeld.
Ik loop deze treetjes af, draai me om en zie nu het hele schouwspel.
Wat blijkt, het is een voorstelling die zich afspeelt op het podium van een theatertje. Dus het sneeuwlandschap en de slee met het kleine kerstmannetje staan op het toneel en ik sta nu in de zaal. Het toneel is verlicht en zelf sta ik in het donker.

 

De Leraar vertelt:
U zag pas op ’t eind dat het te maken heeft met een toneelstukje, een voorstelling van wat kerstmis voor velen inhoudt. Het tekent de sfeer die door de mensen steeds wordt opgeroepen door ’t landschap: door de sneeuw, de dennenbomen, de rendieren en de slee.
U zag ook de cadeautjes achter in de bak liggen, maar dat zegt niet dat wij met cadeautjes aankomen, het betekent alleen de cadeautjesjacht die er plaats vindt met dit kerstfeest.
Dus dit alles samen roept een sfeer op waarvan iedereen weet ‘hier wordt kerstmis mee bedoeld’.

 

In eerste instantie was het een kerkelijk feest en dacht men daarin de verjaardag, de geboorte van het christkind te vieren, maar in het hele beeld heeft u bij mij geen christkind gezien. Alhoewel het ook verschillende sporen met de natuurgodsdiensten heeft, want in vroegere tijden was dit de voorbereiding voor de komende zonnewende, ook de versierde boom heeft daarmee te maken. Maar voor de mensen is alleen de uiterlijke schijn overgebleven. En dat is niet erg, want vanuit de Wereld van de Wijsheid hebben wij ook nooit het kerstfeest in werking gezet, want zoals u mogelijk al weet zijn de Bijbelverhalen met de persoon Jezus daarin, mensenwerk.

 

Misschien schrikt u van mijn uitlating, maar de mensen hebben steeds de maan-energie gebruikt om deze beelden in zichzelf op te roepen en ze als feitelijk te zien.

Want de maan in contact met de aarde en het water vormt samen een driehoek en deze driehoek heeft een hele sterke trilling. En deze trilling, want ook uw lichaam bestaat uit meer dan 70% uit water, heeft een sterke invloed op uw eigen menszijn. Deze trillingen worden door de mens gebruikt om sprookjes te maken, om mythische verhalen te maken, om allerlei symbolen te gaan zien, de dubbele lagen te gaan zien in zijn leven.

 

De symbolen van de Wereld van de Wijsheid, die ook Magda moet gebruiken, lijken op dezelfde symbolen die de mens in de maan-energie gebruikt, maar de mens die de maansymbolen gebruikt, ervaart er altijd een emotie bij. Aan de symbolen uit de Wereld van de Wijsheid zit geen emotie vast, het zijn alleen maar trillingen. De maan-energie reageert sterk op ieders fantasie waardoor het magische denken wordt geactiveerd.
Vooral de mens in de blauwe trilling heeft er een handje van om steeds situaties in zijn leven in te schatten via deze maan-energie en zegt ‘toeval bestaat niet, dit zal wel een betekenis voor mij hebben.’Dus al die beelden waar wij net mee zijn begonnen, zijn beelden vanuit de maan-energie.

 

Wij hebben deze beelden even onder de loep genomen om te kijken naar wat er feitelijk speelt, zodat u een andere invulling kunt gaan geven aan deze tijd, want wij weten dat het binnenkort kerstmis is. Want zoals wij vanuit de Wereld van de Wijsheid naar kerstmis kijken is het alleen maar een zondag met een etiketje. Want kerst bestaat bij ons niet, kerst bestaat ook bij u niet, u maakt er alleen met uw fantasie kerstfeest van.
We zien dat de mensen in de aanloop naar kerst druk zijn met het schrijven van kaartjes, veel eten in huis halen, cadeautjes zoeken, de kerstboom optuigen, de familie bij elkaar trommelen, enz. Maar dat zit allemaal vast aan de maan-energie. Ga voor uzelf eens na wat het kerstfeest voor u betekent en vraag u eens af ‘waarom vind ik kerstfeest prettig of waarom vind ik het niet prettig?’
Want u zag in het beeld de platgetrapte sporen in de sneeuw die bruingekleurd waren. Het betekent dat ieders invulling van het kerstfeest bestaat uit tradities, met de daarbij horende emoties, die ieder jaar weer opnieuw uit de kast worden gehaald.
U zag in het beginverhaal dat Magda twee treetjes af moest lopen. De twee staat symbool voor het denken. Het betekent dat het hele kerstfeest te maken heeft met uw eigen denkkap.

 

We schakelen het kerstfeest niet uit, want u woont tenslotte in deze maatschappij. Maar we hopen, wanneer u deze dagen ingaat, dat u er eens even bij stil staat. En dit kunt u niet met anderen delen, want het is een proces in uzelf, terwijl de maatschappij er vanuit gaat: het is een wij-feest.

Wij hopen in ieder geval dat u een paar prettige dagen beleeft, al was het maar om uit te rusten, want het zijn alleen maar extra vrije dagen.